Kawa zielona produkowana jest z tych samych ziaren, co kawa czarna. Różnica polega na procesie obróbki surowca – ziaren. Obróbka zielonej kawy kończy się przed procesem palenia. Stąd, kawa ta nie ma charakterystycznego smaku i aromatu do którego przywykliśmy. Przed procesem palenia ziarna kawy są lekko zielone, stąd nazwa
Kawa zielona stała się bardzo popularna dzięki odkryciu, przez japońskich naukowców, zawartego w niej kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym, roślinnym antybiotykiem i antyutleniaczem. Nie znajdziemy go w ziarnach czarnej kawy, ponieważ cząsteczki tego kwasu ulegają zniszczeniu podczas procesu pirolizy, czyli wypalania ziaren kawy. Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie, w połączeniu z kofeiną działa bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Między innymi: w bardzo dużym stopniu obniża stopień przyswajania glukozy ze spożywanych pokarmów oraz zmniejsza stopień odkładania się glukozy w organizmie w formie tłuszczu. Kawa zielona, dzięki zawartości polifenoli przyspiesza tempo spalania tłuszczu w organizmie.
Od tradycyjnej kawy, korzystniejsza dla zdrowia jest kawa zielona Producent twierdzi, że jej właściwości antyoksydacyjne są trzykrotnie silniejsze, niż te, zawarte w zielonej herbacie. Ponadto, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, oczyszcza organizm, jest czynnikiem polepszającym funkcjonowanie nerek, opóźnia procesy starzenia oraz zapobiega nowotworom.
Do kawy tej, nie powinno dodawać się żadnych dodatków kawowych, takich jak mleko czy cukier, ponieważ zmniejszają pozytywne właściwości napoju. Ekspresy do kawy nie wpływają negatywnie na właściwości przygotowywanego napoju.
W naszym asortymencie posiadamy zieloną kawę w dwóch wielkościach opakowań.